Več o Sladkih6

Da ne bo pomote, Sladkih6 ni sladkih 6 čokoladic, bombonov ali najljubših čokoldanih keksov, Sladkih6 je šesturni tek po ulicah Sladkega Vrha.


O dogodku

Edini šesturni vzdržljivostni tek v Sloveniji organiziramo že od leta 2007. Gre za vzdržljivostjo preizkušnjo, v kateri poskušajo tekmovalci v šestih urah preteči čim več kilometrov. Proga je krožna in je v celoti asfaltirana. Dolžina kroga je 1016,32m in ima AIMS certifikat o natančno izmerjeni progi. Število tekmovalcev je omejeno na 100 tekmovalcev, predvsem zaradi omejenih logističnih pogojev, kar pa po drugi strani da prireditvi poseben čar. Na tekmovanju sodelujejo tako rekreativni tekači, kot tudi izkušeni tekači, ki tudi v svetovnem merilu dosegajo zavidljive rezultate

Tekači z veseljem prihajajo na prireditev in jo ocenjujejo kot eno najbolje organiziranih v Sloveniji, saj je za njih odlično poskrbljeno tako med kot po teku. Na okrepčevalnicah so na razpolago poleg vode in hidracijskih napitkov tudi sladke dobrote, katere že tradicionalno sodelujoči prinesejo sami na prireditev. Po teku je organizirana tudi malica ter podelitev pokalov, medalj, spominskih diplom in nagrad naših sponzorjev. Sponzorji imajo možnost promovirati svojo ponudbo s transparenti in promocijskimi stojnicami, saj je poleg tekačev na prireditvi tudi veliko navijačev in ostalih obiskovalcev.

Sladkih6 je hkrati že tradicionalna prireditev v sklopu aktivnosti tekaškega foruma, ki privablja tekače in navijače iz celotne Slovenije, v zadnjem času pa tudi že iz tujine.

Pravila


Cilj teka je preteči čim večjo razdaljo v točno določenem času, torej v šestih urah. Med tekom so dovoljeni postanki za okrepčilo, masažo in druge potrebe v neomejenem času. Edini pogoj je, da s tekom zaključite na startno ciljnem prostoru. Tek se zaključili natančno po šestih urah, po šestih urah pa ni več možno začeti z novim krogom. V zadnji krog pa se lahko podate še tik pred iztekom šestih ur, vsi prihodi v cilj po pretečenih šestih urah ne bodo več šteli v končne rezultate. Merjenje se izvaja s čipi, pri merjenju časa pa  se upošteva izključno ura starterja.

Zmagovalec v posamezni preizkušnji je tisti, ki preteče v šestih urah najdaljšo razdaljo. V slučaju enakega rezultata je boljši tisti ki je pretekel razdaljo v boljšem času ali je po letnici rojstva starejši.

Še malo zgodovine

Sama ideja za tek je nastala leta 2007 in to iz preprostega vprašanja, koliko smo sploh zmožni preteči v nekem počasnem  »zen« tempu.   Ker tovrstnih prireditev pri nas ni bilo, se je na Tekaškem forumu porodila ideja, da bi organizirali tak več urni krožni tek. Ker je bila že jesen, smo se nekako odločili, da bi bil 6-urni tek še najbolj primeren, saj so dnevi takrat že precej krajši.  Kot edini prosti in tudi primerni  termin se nam je ponujal datum, ki je bil 14 dni po Ljubljanskem maratonu. Ker se  je vse to dogajalo v začetku meseca oktobra, veliko časa za priprave nismo imeli. Kljub temu se  je v začetku meseca novembra 2007, na štartu zbralo 30 tekačev, od tega 6 žensk.  Spopadli so se z 1035 m dolgo progo, ki je krožna in poteka po ulicah Sladkega Vrha. Za štartno ciljni prostor smo določili prostor pred OŠ Sladki Vrh, kjer  smo imeli tudi okrepčilno postajo.  Pred samim tekmovanjem  so se porajala tudi vprašanja, kaj jesti med tako dolgim tekom. Pa je padla ideja, da bi vsak prinesel kaj s seboj, kakšno pecivo ali kaj podobnega. In prav iz tega je nastala današnja tradicija, ko se mize šibijo od sladkih dobrot, ki jih prinesejo sodelujoči, zaradi česar je ime Sladkih6 še toliko bolj upravičeno. In ker je prvi tek tako zelo uspel, nam ni preostalo drugega, kot da  se potrudimo z organizacijo tudi v naslednjem letu. Če je na prvem teku bilo »samo« 30 tekmovalcev, je naslednje leto bilo na štartu že 46 tekmovalcev.  To je bilo tudi zadnje leto, ko smo kroge šteli še ročno.  Glede na pričakovano  zvišanje števila tekmovalcev, smo se naslednje leto odločili, da bomo meritve  zaupali Timing-u Ljubljana , kar se je pokazalo za pravo  odločitev. Število tekmovalcev je namreč naraščalo iz leta v leto, kar nas je primoralo, da smo leta 2010 število udeležencev prvič  omejili. Na štartu je tako stalo 105 tekmovalcev.  Izkušnje do sedaj, so nam pokazale, da je optimalno število tekmovalcev, ki jih proga še sprejme 120, kar bo limit tudi za naslednja leta.  To je potrebno preprosto zato, ker bi večje število tekmovalcev lahko ogrozilo samo varnost tekačev, moteče pa bi postalo tudi za tiste hitrejše, ki bi se morali na dobrem km proge prebijati mimo počasnejših. Želimo namreč, da naša prireditev tudi v bodoče ohrani značaj tiste, ki je enako pomembna za  najhitrejše in najvzdržljivejše, kot tudi za tiste, ki  tukaj prvič opravijo  polovičko, maraton ali celo ultramaraton.. Proga je za to več kot primerna, saj je krožna, kar pomeni, da je okrepčevalnica na vsakem kilometru in ni jih malo, ki si rečejo, da bodo šli samo še en krog, pa potem iz tega nastane še kakšen več.